Poliomielita, o boală foarte infecțioasă cauzată de virusul poliomielitic, afectează în principal copiii sub 5 ani, dar orice persoană indiferent vârstă care este nevaccinată poate face boala. Un caz din 200 infectat cu acest virus face paralizie ireversibilă, iar din persoanele paralizate în jur de 5-10% mor. Potrivit unui raport UNICEF, în perioada 2019-2021 s-a înregistrat o creștere de opt ori a numărului de copii paralizați din cauza poliomielitei față de intervalul de trei ani precedent.

Eradicarea poliomielitei este un imperativ global. Avem o oportunitate istorică de a ajunge la zero cazuri de poliomielită în lume, dar dacă nu continuăm să lucrăm, poliomielita ar putea reveni rapid, paralizând din nou sute de mii de copii în timpul vieții noastre. Nu există leac pentru poliomielită, dar ea poate fi prevenită prin vaccinare și există două vaccinuri disponibile: vaccin antipolio oral și vaccin polio inactivat.

Poliomielita nu cunoaște frontiere; victoria asupra ei înseamnă să protejăm viitorul întregii lumi. Prin conștientizare și acțiune, putem opri suferința și dizabilitatea cauzate de această boală insidioasă. Luptați cu noi pentru un viitor fără poliomielită, pentru un viitor mai sănătos și mai fericit pentru toți.

END POLIO NOW este un proiect al Rotary Internațional, organizație de Serviciu Comunitar la nivel global, singurul ONG cu statut de membru la ONU și care numără ca membri, pe toate continentele, 1.2 milioane de voluntari și încă 0.8 milioane prin organizațiile partenere din Familia Rotary.