În perioada 15-17 iunie 2023, Asociația Clubul Rotary Arad Cetate, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad, Filarmonica Arad, Inspectoratul Școlar Județean Arad și Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” Arad, a organizat o serie de evenimente integrate în cadrul proiectului „Cetatea Aradului, mâine”, având ca obiectiv celebrarea și promovarea acestui monument istoric deoarece în data de 16 iunie 2023, se aniversează 260 de ani de la începerea edificării construcției – 16 iunie 1763.

Proiectul, inițiat de Asociația Clubul Rotary Arad Cetate, își dorește să devină o tradiție în mentalul colectiv arădean, având ca obiectiv promovarea patrimoniului cultural local și conștientizarea privind importanța monumentului istoric de importanță locală, națională și europeană: Cetatea Aradului, singura cetate construită în stil Vauban din Europa care, pe tot parcursul existenței sale, a avut funcțiunea inițială – cazarmă militară.

„Cetatea Aradului. 260 de ani (1763-2023)”, un concert aniversar simfonic de înaltă ținută, susținut de orchestra Filarmonicii din Arad în frumosul Palat al Culturii din orașul de pe râul Mureș, a marcat debutul proiectului, printr-un tur de virtuozitate violonistică și orchestrală, creând publicului arădean amintiri unice, electrizante, impregnate de farmecul muzicii și de rezonanțele unei viori Nicolò Gagliano, construită în 1750.

Vineri, 16 iunie 2023, eleganta sală „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad a găzduit lucrările Simpozionului Național „Cetatea Aradului, mâine”, cu participarea reprezentanților administrației publice locale, a cercetătorilor, specialiștilor și istoricilor  și națională, în prezența unui numeros public și a invitatului special, PDG Adrian Luca, guvernator al Clubului Rotary 2241 România și Republica Moldova în perioada 2021-2022. Lucrările simpozionului au fost moderate de colegul nostru, dr. Dorin Begher.

Cu acest prilej, au fost premiați câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului de desene „Cetatea Aradului, mâine”, concurs dedicat elevilor din ciclul primar și gimnazial, iar inedita expoziție de lucrări pe această temă, găzduită de Primăria Municipiului Arad, a fost apreciată de numeroși arădeni. Talentații participanți au primit cu bucurie premiile oferite membrii Asociației Clubul Rotary Arad Cetate.